Tuinverbouwing met in de hoofdrol de nieuwe tuinkamer van Jan de Boer Tuinhuizen

Deze zomer…….de rode draad…….de tuinverbouwing!

Wat een klus! Ik dacht: “ dat doen we wel even…..een tuinverbouwing” 😉

Nou dat even, werd bijna de hele zomer, maar het is het allemaal waard geweest!

Superblij met deze metamorfose.

Met als middelpunt: de extra buiten/tuinkamer van Jan de Boer Tuinhuizen

Maar…hoe kwam deze verbouwing tot stand en tegen welke zaken ben ik aangelopen, ook dingen die goed en minder goed zijn uitgepakt, ik vermeld ze allemaal in deze blog!

Waarom een tuinverbouwing?

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om dit jaar de tuin te gaan verbouwen.

Maar ja, …… zo werkt dat dus vaak bij mij….#vanhet1komthetander!

19 jaar lang, was de tuin hetzelfde, nooit echt prioriteit geweest hier.

De reden daarvan was , dat we een heel fijn balkon aan de voorzijde van ons huis hebben, en dat was eigenlijk onze tuin! 😉

De bedoeling was eigenlijk om dit jaar een aanbouw te laten bouwen aan de achterkant van het huis.  Een soort serre/tuinkamer, waar ik ook mijn thuiswerkplek zou kunnen realiseren. Maar ook, waar we al vroeg in het voorjaar, of laat in het najaar zouden kunnen zitten met de tuindeuren volledig open. Een extra buiten/binnenplek.

Dit, omdat we zowel op het balkon, als in de tuin geen mogelijkheid hebben om overdekt te zitten.

Maar serieus, kostentechnisch beetje verkeerd ingeschat.

Na de 1e …… 2 offertes ben ik gelijk afgehaakt!

Ongelofelijk! Wat een geld, dat stond niet in verhouding, qua gevoel, van de aanbouw die er  zou komen.

De nieuwe aanbouw zou dus eigenlijk 2 functies moeten hebben.

Een werkplek en een soort van extra buiten/binnenplek.

De werkplek was prio 2, ik bedoel, de keukentafel kan er nog wel even mee door! 😉

Maar een extra plek om binnen/buiten te kunnen zitten stond echt hoog op onze wensenlijst!

Zo ontstond al heel snel het idee voor een buitenkamer.

Een mooie overkapping, waar we fijn zouden kunnen vertoeven in zowel de zomer, maar ook in het voor- en najaar. En als het regent!

Op pad!

Ik ken Jan de Boer Tuinhuizen van de VTWonen beurs. Al 13 jaar, zijn zij een vast gezicht op deze beurs. En eerlijk gezegd, wist ik bij een bezoekje aan hun website pas dat ze nog geen 10km vanaf Grave gevestigd zijn!

Dus hop, op een zaterdagochtend richting Wijchen.

Ik trof daar een prachtige ruime showroom aan met een heel bijzonder gevarieerd aanbod

Ik doe dit soort dingen altijd zonder mijn wederhelft he!?…..die gelooft het allemaal wel!

Die wil altijd alleen weten wat het kostenplaatje is en dan is het prima haha .

Vertrouwd me blind!…..

Of eigenlijk…….hij weet dat ik toch altijd mijn zin wil doordrijven …..en heeft het losgelaten  Hij heeft zich alleen bezig gehouden met de afmeting!

Even terug naar het bezoek aan Jan de Boer. Ik werd hartelijk ontvangen , door Nina, in de showroom met een lekker kopje koffie! Fijne sfeer hangt daar! Hartelijke mensen!  Kundig advies!

Direct werd er tijd voor me vrijgemaakt om plaats te nemen aan tafel en om het assortiment door te nemen. Eerst liep ik een rondje alleen door de showroom, kritisch op zoek naar DE buitenkamer in onze Finntagetuin!

Wat een keuze! Alles is echt ruim opgezet in de showroom, zodat je echt een goed beeld krijgt van de verschillende tuinhuizen en buitenkamers.

In Mei schreef ik een blog over het bezoek aan deze showroom, die kan je hier teruglezen!

Na mijn rondje door de showroom was ik er eigenlijk al heel snel uit!

De buitenkamer die ik 2 jaar geleden had gezien op de VT Wonen beurs, en later in het desbetreffende tv programma, bleef in mijn hoofd zitten. En toen ik hem wederom live in de showroom zag, was ik helemaal verkocht! Dit moest hij worden! Een buitenkamer , links en rechts gesloten en met een klein tuinhuisje verwerkt in de overkapping! ( praktisch: voor onze fietsen, tuingereedschap etc)

Met de offerte, helemaal naar mijn wens samengesteld, liep ik exited de showroom uit om thuis te gaan overleggen voor groen licht!

En een week later was het zover, de offerte werd een order en over 6 weken zou de buitenkamer al geplaats worden. YES!

Dus de buitenkamer werd het uitgangspunt van onze nieuwe tuin.

Ontwerp

Dat werd dus even door bikkelen, dit omdat we ook alles in eigen beheer zouden gaan doen.

Pieter hield zich bezig met het sloopwerk in de tuin en ik met het ontwerp.

Wat de overkapping was er dus eerder dan het ontwerp! 😉 haha

Ik krijg regelmatig de vraag welke tuinarchitect we in de arm hebben genomen…..maar het ontwerp heb ik dus helemaal zelf bedacht en uitgevoerd.

Ik heb een globale ,op schaal, schets gemaakt en vanuit daar ben ik verder gegaan.

De tuin werd helemaal leeggehaald, op de schuttingen en de heg na.

Ongelofelijk wat een puin er uit zo’n klein tuintje kan komen. Maar na een paar dagen bikkelen en heel veel fijne hulp #wassieleeg! Hoppa een blank canvas! Nou ja…..meer een sahara!

Op Pinterest maakte ik een Tuinbord aan, met sfeerbeelden van de tuin die ik wilde creëren.

Ik noem de sfeer van de nieuwe tuin ook “kleurrijk finntage stads”!

Kan het niet anders omschrijven. Het is echt een eigen ontwerp geworden.

Ik moet je eerlijk zeggen…ik vond het best lastig, een tuinontwerp.

Vooral bij ons, omdat we een flinke verhoging in de tuin hebben en daardoor de tuin al snel niet als 1 geheel voelt! Maar alles is uiteindelijk in etappes goed gekomen.

We besloten alleen de schuttingen en de heg te laten staan en de rest allemaal aan te pakken. De schuttingen hebben we als 1egeschuurd en geschilderd, deze hadden namelijk in 19 jaar tijd slechts 1 schilderbeurtje gehad…. #eenwonderdatzenogovereindstonden!

De kleuren van de schuttingen zijn woudgroen en lichtbruin van Cetabever. (tuinschuttingbeits)

Onze tuin is 5 meter breed en 15 meter diep, de afmeting van de overkapping is 5 X 4.20 en is achterin de tuin geplaats. De afmeting hebben wij gekozen omdat de aansluiting ook het beste en mooiste uit komt met onze buurtjes. Voor hun verandert er natuurlijk ook iets in de tuin en ja…. je kent het spreekwoord he!? : “ Beter een goede buur dan een verre vriend “ 😉

Wensen

Wat wilde ik nog meer naast een tuinoverkapping in de tuin?

Een fijne eetplek in de schaduw , grind  met een bloembak van cortenstaal en groen….veel groen. Oh ja en een gave trap van cortenstaal!

Ook mochten stylingshoekjes niet ontbreken. Want  wat heb je aan praktische hoekjes? Als je hoekjes hebt die alleen leuk zijn voor de foto 😉

Grind koos ik omdat het tussenstuk, tussen het schaduwterras en de buitenkamer, te groot was voor alleen beplanting en te klein was voor eventueel een stuk gras.

Het schaduwterras, dat meteen grenst aan de achterdeur deelde ik op in 2 gedeeltes.

2/3 werd betegeld en 1/3 werd vlonderterras. Het is best een ruim terras en omdat ik dus echt gezelligheid en hoekjes wilde creëren in de nieuwe tuin, leek dit me een mooie oplossing! De tegels, daar krijg ik ook veel vragen over. Nee het is geen houtlook 😉 Het zijn echte tegels van 60×60 met een soort van fotoprint van een houten rand. Het was 1 van de eerste tegels die ik tegenkwam en ik maakte direct de keuze om voor deze te gaan. Vond het wel spannend….dacht echt dat het te druk zou worden maar nu ze er liggen…..Te gek!

Heel blij mee!

Toen het vlonderterras lag, hebben we ook de keuze gemaakt om het vlonderterras dezelfde kleur te geven als de schuttingen…ik word een beetje onrustig van tig kleuren hout in de tuin!

En toen was nog 2 weken wachten op de buitenkamer van Jan de Boer Tuinhuizen, we liepen voor op schema, toen nog wel! 😉

Plaatsing buitenkamer

1 week voor plaatsing kwam Jan de Boer Tuinhuizen nog langs om definitief alles op te meten en toen brak de dag aan van het plaatsen van de buitenkamer.

Vrijdagochtend 07.30 uur , 3 man sterk, om binnen 1 dag de buitenkamer te plaatsen. Ik dacht echt…..Hoe dan?……

Ik ben nog steeds verbaasd over het vakwerk van deze mannen! De buitenkamers worden geleverd als een soort bouwpakket, wat ter plekke in elkaar wordt gezet.

Vakwerk wat dus van tevoren plaats vindt in eigen werkplaats! Top!

Het enige wat we zelf hebben moeten doen is de plek opleveren met een zandbed.

Eerst wordt een “fundering” met bandjes geplaats, daarop de vlondervloer en dan wordt de buitenkamer stap voor stap opgebouwd!

’S-Morgens zijn ze dus om  07.30 uur gestart en om 14.30 uur stond de buitenkamer! Ongelofelijk toch?  Chapeau!

Ik was blij! Maar heel eerlijk…. ik moest ook even wennen aan het gevaarte wat ineens in mijn tuintje stond. En dit had niks te maken met de buitenkamer, maar na 19 jaar op dezelfde plek een oud tuinhuisje als uitzicht te hebben gehad………#hetwasevenwennen

Je moet er natuurlijk ook echt even doorheen kijken, de tuin heeft nog geen beplanting en de buitenkamer moet nog in de aankleding en in de verf! Uiteraard kon ik het niet laten meteen wat kekke stoeltjes te plaatsen aan het einde van de dag.  😉

Ik wist meteen dat het goed zou komen!

Nu de tuinkamer stond kon ook het pad aangelegd worden. Het pad is de verbinding tussen schaduwterras en buitenkamer. De trap liet nog even op zich wachten, omdat ik deze pas durfde te bestellen als de buitenkamer zou staan en het pad aangelegd zou zijn. Dit voor de juiste maat! Een keukentrap doet ook wonderen voor een aantal weken 😉

Ik had een heel kleurenplan in mijn hoofd voor de buitenkamer, maar toen hij eenmaal stond, begon de twijfel en de hittegolf van 40 graden. Dus aangezien ik twijfelde en ik niet kon schilderen met 40 graden besloot ik me eerst te gaan verdiepen in beplanting en meubilair!

Meubilair

3 wensen: te beginnen bij de 1e: een fijne ronde diningset in de schaduw! Ik heb een bloedjehekel om te eten in de zon…Materiaal moest niet van hout zijn, omdat ik liever een onderhoudsvriendelijke set heb en omdat er al veel hout aanwezig is op het schaduwterras.

Deze set zag ik ook al in de showroom bij Jan de Boer Tuinhuizen en trok toen ook al direct mijn aandacht!

Ik koos dus voor een ronde tuintafel met verschillende kleuren stoelen! Want ja! Ik hou van kleur en dat wilde ik graag doorvoeren in de tuin!

Wens 2 : een loungeplekje in de avondzon. Het schaduwterras vangt precies op 2 uurtjes zon en ik sleepte al jaren mijn stoeltje naar dat plekkie! Ik hou van avondzon, dus een loungeset was daar zeer gewenst.

Ook hier koos ik voor een onderhoudsvriendelijke set! Van metaal dit keer, in rood en groen!

En check even die fantastische kabouter als bijzettafel! Ooit een kabouter gevonden die je wijn draagt? Nou ik wel! 😉

Wens 3: een fijne grote loungebank met gekleurde kussens voor onder de overkapping. Dat was echt de allergrootste uitdaging. Ten eerste omdat er weinig loungesets te koop zijn met gekleurde kussens en ten tweede wilde ik een loungeset met weinig hout. Aangezien hij in een houten overkapping kwam te staan.

Ik heb hier na een hele grote zoektocht gekozen voor een modulaire bank met gave blauwe kussens! Alle delen zijn los te koppelen en zou kan ik lekker blijven schuiven!

Beplanting

Wat de beplanting betreft, het is een risico, dit moment van het jaar je tuin te poten maar ik kon natuurlijk niet wachten!  Eigenlijk echt niet slim om dit te doen, 2 weken voordat je op vakantie gaat! Het heeft gelukkig goed uitgepakt, want mijn moedertje heeft de taak op zich genomen om elke dag de planten water te komen geven tijdens de hittegolf! #lief!

Uiteindelijk zijn er 2 planten gesneuveld!

Ondanks dat ik veel kleur in de tuin wilde dmw tuinmeubilair en verdere aankleding wilde ik het wat de beplanting betreft rustig houden qua kleur. De rode beuekenheg, die bleef staan, was mijn uitgangspunt. Ik koos voor een mix van grassen en struiken met 1 accentkleur: rood! Eenmaal in de borders en in de bloembak op het grind, wist ik dat dit de juiste keuze was! Hele fijne balans en rust in de tuin!

Op het allerlaatste moment besloot ik ook om een kant en klare groene heg te plaatsen tegen het muurtje van de verhoging aan.

Soms kom je gewoon spontaan op ideeën. Dit gaf echt de intimiteit in de tuin waar ik naar op zoek was! Je kijkt vanuit de overkapping niet rechtstreeks tegen de achterkant van het huis aan, en als je op het schaduwterras zit is het echt een fijne intieme afscheiding. Het lijken net 2 tuintjes in 1!

Schilderen van de buitenkamer

De temperatuur nam wat af en ik kon eindelijk aan de schilder!

Echt 1 tip: denk goed na over hoe je je tuinoverkapping gaat schilderen.

Dekkende verf is blijvend! Dus ik wilde daar heel voorzichting mee zijn.

Als eerste wist ik dat het kleine wandje in het nisje woudgroen moest worden, hetzelfde als de schuttingen.

Daar ben ik dus mee gestart!

Ook vond ik het leuk als het kleine tuinhuisje in de overkapping een soort van optisch los zou staan in de ruimte, dus ik besloot deze in zijn geheel lichtbruin te verven. ( lichtbruin tuinbeits cetabever). Ook besloot ik het balkon en alle balken deze kleur te geven

En toen……ja dat duurde dus even…ik kwam er gewoon niet zo goed uit.

Ik wilde het restant eigenlijk ook woudgroen verven, maar was bang dat het dan echt te donker zou worden in de tuinoverkapping. Uiteindelijk hebbe we eerst de loungeset neergezet en toen wist ik het meteen.

De loungeset is vrij laag, dat betekend dat er echt een stuk houten wand over is richting dak. De verhouding klopte niet. Er moest een lambrisering komen!

Dus die kwam er! De loungeset valt nu niet meer weg tegen de wand en door de lichte strook is het een stuk minder donker in de overkapping! 😉

Tuinverlichting & aankleding buitenkamer

Als kers op de taart plaatsten we verlichting in de gehele tuin. Dit was altijd al een wens van mij, ik had er zo’n hekel aan dat je ‘s-avond in een donker gat keek!

Daar had ik dus niet zo goed over nagedacht, over de aansluitingen voor de verlichting!

Maar ik stuitte op een heel gaaf plug & shine systeem, waarbij je dus alleen maar een stopcontact nodig hebt! De rest van de verlichting door je HELE! tuin leg je aan middels 1 kabel! Hoe handig! Alle niveaus in de tuin zijn verlicht! Zelf mooie verlichting in de border!

Als ik ‘s-avonds de afstandsbediening pak en de verlichting aan klik, denk ik nog altijd wow! Hoezo nooit eerder tuinverlichting aangeschaft!

Ook richte ik de tuinkamer in , in mijn herkenbare finntage stijl, een fijn kleed, veel potten van keramiek, bloemen aan de muur en kussens! Veel kussens!

Precies vandaag, tijdens het plaatsen van deze tuinblog maakten we het laatste stukje tuin af! De trap van cortenstaal is vorige week vastgezet en de beplanting moest er nog naast, zodat de trap echt in het groen kan groeien!

Ik ben echt zo megablij met ons stadstuintje! Echt precies zoals ik hem in gedachten had , een echte verlenging van ons huis. En dit alles begon met de gave tuinkamer van Jan de Boer Tuinhuizen. We zitten echt elke avond buiten! Het is onze 2ehuiskamer geworden, precies zoals we bedoeld hadden. De laatste wens, een gashaard, wordt binnenkort ook gerealiseerd. Zo kunnen we nog langer in het najaar buiten zitten!

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met onze tuin!

En als je nog vragen hebt stel ze gerust!

Op naar een fijne nazomer!

Liefs Sandra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments on “Tuinverbouwing met in de hoofdrol de nieuwe tuinkamer van Jan de Boer Tuinhuizen

 1. Prachtig je verhaal👍over de tuinverbouwing!
  Het ziet er allemaal zo Geweldig uit.
  En de tuinkamer van Jan de Boer Tuinhuizen,is echt een 2e huiskamer.Zo gezellig zitten, de aankleding,maakt het helemaal af.Geniet ervan San👌💚

 2. Zooo vreselijk tof geworden na alle noeste arbeid !
  Een project waar je trots op kan zijn hoor ,vond ook leuk om de fases te volgen 😁
  Over dat schilderen weet ik nog hihi ff een vastloper maar wel met een geweldig resultaat zo 👊
  Tis ook echt een finntage tuin geworden das wel duidelijk !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *