Alle ins en outs over mijn opleiding interieur via NIA ACADEMIE ! Fase 1

Afgelopen Oktober 2018 ben ik gestart aan NIA ACADEMIE met de vakopleiding Interieurstyling Fase 1.

En ik vindt me dat een partijtje leuk!! 😉

Ik ben absoluut geen ochtendmens, maar als op dinsdag het wekkertje gaat , stap ik even later met een smile op mijn gezicht de auto in richting Eindhoven!

Sindsdien krijg ik best veel vragen over de opleiding, dus leek het me eens tijd en ook superleuk een blog hieraan te wijden. Ik ben nu op de helft! Nog 2 modules te gaan. Ik zal de 2 modules die ik tot nu toe heb afgerond uitlichten en aan het einde van de rit de overige 2!

Waarom wilde ik een interieuropleiding volgen?, Waarom NIA? Waarom deze opleiding? Nou….komtie! 😉 ………

Ik liep de afgelopen 2 jaar al met het idee rond om te starten met een interieuropleiding.

Door Finntage ( gestart dec.2015) ben ik dagelijks bezig met styling.

Maar dit gebeurt wel alleen in mijn eigen huis in mijn“Finntagestijl”. Niet dat dat erg is hoor, want ik zeg niet v niets altijd; “Je eigen woonstijl blijft! Trends verdwijnen! ;-).

Maar een beetje extra’s van de experts was wel echt welkom!

Toch krijg/kreeg ik vaak de opmerking “ wat zonde joh, van deze investering! Jij hebt een opleiding toch helemaal niet nodig?…. Nou ehhh hoezo dat dan?….”Waar baseer je dit op!?”, dacht ik dan…

Wellicht gebaseerd op de mooie plaatjes die ik dagelijks deel via Finntage?….Maar dat is toch echt niet! te vergelijken met het vak interieurstylist!

Ik kan/kon me namelijk alleen inleven in “mijn Finntagestijl” en vond het echt heel moeilijk me te verdiepen in andere woonstijlen….
Ben mezelf echt al een paar x tegengekomen tijdens de opleiding. Dus Ik weet zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt om met deze opleiding te starten. Wat een openbaring! 😉

Even terug naar : waarom nu gestart, in 2018?…….
Nou, een pittige dagopleiding , naast een 4 daagse werkweek, mijn gezin en het runnen van Finntage was zelfs voor mij,( iemand die nooit stil kan zitten) iets te ambitieus! ;-/…..

Dus toen ik afgelopen jaar, na 11 jaar, afscheid nam van mijn baan, kwam er tijd vrij!
Ik aarzelde geen moment en ging op zoek naar een mooie passende opleiding!
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dus al wel 2 jaar met het idee rond liep een opleiding te gaan volgen, maar me er nog nooit echt in verdiept had!

Wel wist ik wat ik graag uitgebreid terug wilde zien in de opleiding: kleuradvies,moodboarding en plattegronden tekenen, op HBO niveau.

Al zoekend viel toch steeds mijn oog op NIA ACADEMIE en ik kan je ook zeggen waarom.

Wat me heel erg aanspreekt : NIA ACADEMIE is een particuliere opleiding die is opgericht door interieurontwerpers. Het is één van de weinige academies  in Nederland die zich uitsluitend met interieurvormgeving bezig houdt.

NIA ACADEMIE biedt een heel breed gevarieerd aanbod aan opleidingen en cursussen op diverse locaties in het land en de vakdocent speelt een grote rol binnen de opleiding.

Kenmerk van de docenten van NIA ACADEMIE is dat ze werkzaam zijn in de praktijk, waardoor ze over een ruime voorraad praktijkvoorbeelden en ervaring beschikken. Hoe tof is het om van docenten, werkzaam in de praktijk, direct te leren! Dat sprak me echt heel erg aan!

Maar doorslaggevend voor mij om voor NIA ACADEMIE te kiezen:

De opleiding bestaat uit 3 hele uitgebreide fases, deze fases kan je stap voor stap volgen, en dus starten met de fase die jou het meeste aanspreekt. En je hoeft de fases niet direct achter elkaar te volgen, en je kan de volgorde zelf bepalen. (Fase 1, dan 2 of andersom)

Dit pakket heeft me doen besluiten voor NIA ACADEMIE te kiezen!

Je maakt dus zelf de keuze om te starten met Fase 1 of 2, deze volgen elkaar niet op, ze zijn een aanvulling op elkaar. Fase 1 en Fase 2 zijn dus afzonderlijk te volgen. Voor het volgen van Fase 3 MOET je Fase 1 en 2 wel hebben gevolgd.

Fase 1,2 en 3 sluit je af met een certificaat maar je hebt ook de keuze als je alle 3 de fases hebt gevolgd om na de vakopleiding Interieur Ontwerpen (Fase 3)  een praktijkexamen doen.

Dit examen is niet verplicht. Bij voldoende beoordeling ontvang je het diploma van NIA ACADEMIE.

Kort uitgelicht de 3 fases:

FASE 1: Vakopleiding Interieurstyling : kunst, architectuur en design-geschiedenis, interieurstyling, moodboard en visuele communicatie, kleuradviseur en trendwatching.

FASE 2: Vakopleiding Interieur Ontwerpen : plattegronden tekenen en indelen, zijaanzichten, perspectief tekenen, concept, basis moodboards, basis verlichting, harde materialen.

Na afronding van Fase 1 en 2, kun je doorstromen naar Fase 3

FASE 3: Vakopleiding Interieur Ontwerpen : verdieping in ontwerpen, perspectief tekenen, maquettes en meubelontwerp, lichtplan maken, interieurtextiel en het NIA praktijkexamen.

Ik twijfelde dus heel erg tussen Fase 1 en Fase 2, dus hoe welkom en hoe fijn is het dat er GRATIS proeflessen vtv te volgen zijn! Ik gaf me direct op, voor de proeflessen in Nieuwegein.

In Augustus volgde ik op 1 dag in de ochtend de proefles Fase 1 en in de middag proefles Fase 2.

Echt heel knap, om ons in 4 uurtjes in vogelvlucht mee te nemen in allebei de opleidingen.
Het beeld was echt heel duidelijk aan het einde van de dag. Aan het einde van de dag wist ik het zeker:

Ik zou gaan voor Fase 1: Vakopleiding Interieurstyling : kunst, architectuur en design-geschiedenis, interieurstyling, moodboard en visuele communicatie, kleuradviseur en trendwatching.

Ik werd echt helemaal blij, die ochtend,van dat gescheur in de woonbladen, het knippen en plakken en geïnspireerd worden door kleur en trends.

Fase 2 is ook echt heel tof, je kan je helemaal verliezen in plattegronden tekenen en inkleuren, maar persoonlijk had ik, op dat moment, gewoon meer drang naar Fase 1. ( zoals ik in het begin van deze blog al aan gaf, was mijn 1e leerdoel om me meer te kunnen verdiepen/inleven in andere woonstijlen)

Dus voor mij een logische stap : eerst Fase 1 te volgen!!
Na een hele inspirerende proeflesdag, schreef ik me diezelfde dag nog in voor de dagopleiding in Eindhoven (13 lesdagen). De opleidingen van NIA ACADEMIE zijn overigens op sommige locaties ook in de avonduren te volgen (20 avonden).

02 oktober ben ik gestart met de zogeheten 0-les!

0-les Fase 1: Plattegronden tekenen: introductie voor stylisten Dit is een speciale EXTRA dag ( voorafgaand en losstaand van de 4 modules) met plattegronden tekenen toegevoegd aan deze opleiding.

Cursisten die Interieur ontwerpen (Fase 2) al achter de rug hebben, hoeven deze les niet te volgen.

Laat je echt niet afschrikken als je geen ervaring hebt met tekenen, dit is geen vereiste tijdens Fase 1! Ik had ook nog nooit getekend.

Plattegrond tekenen komt wel 2 x aan bod tijdens de opleiding, (voert niet de boventoon in Fase 1)

Ik vond de 0-les heel fijn! Zo heb ik toch al een redelijke plattegrond afgelopen week kunnen presenteren tijdens de eindpresentatie van module Kleuradvies! (vond ik zelf dan…..:-) Zie foto hieronder…en eerlijk is eerlijk het kleurwerk heeft de juf gedaan die dag! 😉

De modules in Fase 1 hebben niet allemaal dezelfde volgorde op de locaties, dit oa omdat NIA ACADEMIE werkt met veel dezelfde docenten, die uiteraard niet allemaal aanwezig kunnen zijn op meerdere dezelfde locaties tegelijk.

Mijn volgorde in Eindhoven:

1. STIJLENLEER

Om stijlen in het juiste perspectief te kunnen plaatsen, maak je kennis met verschillende bouwstijlen en kunststromingen. Vormgeving door de eeuwen heen worden behandeld: van De Klassieken tot aan hedendaagse kunst en design. Deze kennis dien je paraat te hebben als je de bouwstijl van een huis moet dateren voor bijvoorbeeld herinrichting. Of voor het vertalen van klassieke beeldelementen naar een hedendaagse toepassing.

2. TRENDWATCHING

Een stylist is specialist in het toepassen van trendinformatie. Over deze trendinformatie beschik je niet zomaar en trendwatching is zoveel méér dan weten wat er nú in de winkels ligt. In deze module krijg je informatie over welke trends er momenteel spelen, maar bovenal leer je de technieken van trendwatching. Wat is trendwatching precies? Wat zijn trends en hoe werken ze? Wat zijn trendbronnen? Hoe vertaal je trends naar je opdrachtgever en hoe stel je een trendpresentatie samen? Na het volgen van deze module ben je in staat zelf trends te signaleren en toe te passen in je werk als stylist.

3. KLEURADVISEUR

Voor een evenwichtig kleuradvies weeg je allerlei verschillende aspecten af. Los van persoonlijke kleur- en sfeervoorkeuren van opdrachtgevers, die bij een intake natuurlijk worden geïnventariseerd, zijn er nog legio zaken te noemen. Zoals beïnvloeding van de ruimte door kleurgebruik. Of het benadrukken van de functie, en emotionele en culturele kleurassociaties. Kortom, een goed kleuradvies is complex: als professional moet je uitgerust zijn met smaak, intuïtie, uiteenlopende kleurenkennis en kunde in toepassing

4. MOODBOARDING

Als je een interieurplan maakt, moet je dit kunnen communiceren met beeld en een mondelinge presentatie. Hoe kies je de juiste beelden om juist datgene te vertellen dat je in gedachten hebt? En hoe presenteer je dit op zo’n prikkelende manier dat je ook de opdrachtgever enthousiast maakt? In dit deel van de cursus worden deze vaardigheden getraind.

Maaaaar, omdat ik zo nodig met mijn hoofd op TV moest 😉 ( eigenhuis en tuin opname tijdens module trendwatching) zit ik nu op de helft. Ik ga de aankomende 3 weken moodboarding en trendwatching tegelijk volgen!

Stijlenleer en Kleuradviseur heb ik op dit moment dus afgerond.

Ik kan niet anders zeggen dat beiden modules me ontzettend geboeid hebben! Zo ontzettend uiteenlopend, maar beiden rete-interessant!

Dinsdag 09 oktober startte ik dus met module 1 en maakte ik kennis met mijn klas!  Maximaal 14 cursisten per opleiding, dus een hele mooie overzichtelijke groep! Ik was heel nieuwsgierig naar mijn medecursisten. Wat een toffe groep heb ik getroffen. Heel uiteenlopend, zowel qua leeftijd als achtergrond. Maar allemaal dezelfde passie: INTERIEUR!

STIJLENEER

Bij module Stijlenleer ging ik echt terug de schoolbanken in, stukje kunstgeschidenis!

Ademloos hing ik aan de lippen van mijn docent…ik was echt gefascineerd door hetgeen Inge ons allemaal vertelde. Bewondering voor het feit dat iemand met zoveel passie en kennis ons 3 hele dagen heeft kunnen boeien met alle info over de diverse kunststromingen door de eeuwen heen.

Per les kwamen een aantal stijlperioden aan bod, van elke stijlperiode maakten we een matrix. 

In deze matrix werden kenmerkende beeldaspecten zichtbaar. ( denk aan vormen/kleuren/materialen/dessins/patronen/kapitelen) Elke stijlperiode kreeg zijn bijbehorende matrix.

Het huiswerk wat we meekregen: Maak na elke les, van elke stijlperiode beeld! Geef in dit beeld weer wat je gebundeld hebt in je matrix.

Zo ontstond aan het eind van deze module, een boekwerk van beeld per stijlperiode! Heel tof om mee bezig te zijn!

KLEURADVISEUR

Jullie weten dat ik gek ben op kleur! Check Finntage! 😉

Ohhh wat verheugde ik me op deze module! En terecht! Wederom een topdocent ,uit de praktijk, voor de klas en een module bomvol inspiratie!

Wat leer je tijdens deze module?! Kennismaking met NCS kleursysteem,toepassen van kleur in de ruimte, beïnvloeding van de ruimte d.m.v. kleur.

Wat een leuke nieuwe inzichten heb ik hier gezien/geleerd, deze ga ik zeker toepassen in de praktijk! (ik heb al wat muurtjes op het oog 😉

De lessen werden afgewisseld met theorie en praktijkopdrachten, veel opdrachten werden ook al tijdens de les behandeld, zodat je direct de feedback kon ontvangen van de docent en je medecursisten.

Voor de eindopdracht moest ik even aan de bak! Er werden koppeltjes van 2 personen gemaakt tijdens les 2 en je gaf elkaar de eindopdracht: Dus ik moest een kleurenplan maken/presenteren voor mijn medecursist en andersom. Door middel van een kort “interview” moest je achter de woonwensen komen en vanuit daar je plan uitwerken. Ook moest je 3 sfeerbeelden aanleveren, zodat de vibe die terug moest komen duidelijk was voor je medecursist. Wat een toffe opdracht!!

De hele kerstvakantie heb ik gepuzzeld om een mooi plan te presenteren afgelopen week.

Wat moest je opleveren?: een moodboard/ plattegrond/kleurenplan/materialenplan

Afgelopen week was het dus zover, de presentatie. En jeeeeeetje….ik was nerveus! Ik ging nog liever een keer met mijn hoofd op tv dan dit……..dacht ik vorige week! 😉 Nu niet meer hoor.

Wat een fijne sfeer hing er tijdens het presenteren! Veelal positief met soms een kritisch nootje (mag/moet ook!)! Maar allemaal even enthousiast! Echt fantastisch om alle kleurplannen naast elkaar te zien! Wat een werk, en zo leuk te zien dat iedereen zijn eigen stempel heeft! Ik had een beetje moeite afscheid te nemen van deze module 😉 maar moodboard en trendwatching komen eraan! Die lijken me net zo te gek! Uiteraard schrijf ik nog een blog na afronding van deze modules!

Ik hoop dat ik jullie een beetje wegwijs heb kunnen maken in de opleiding die ik nu volg en de opleidingen die NIA ACADEMIE aan biedt. Check vooral ook zeker even de site van NIA. Naast deze opleiding biedt NIA  ook heel veel interessante cursussen aan. Oa photoshop, lichtplan, groenstyling.

Hier vind je ook de startdata’s van maart en de kosten van de opleidingen.

Ennnnnnn: de GRATIS proeflessen komen eraan in januari en februari! Check hier.

Mocht je een opleiding overwegen is dit een mooie kans om kennis te maken met NIA ACADEMIE.

NIA is te vinden op 6 locaties in het land ( Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Nieuwegein, Zwolle en Eindhoven) Dus altijd wel in je buurt! 😉

Laat je me weten als je een proefles gaat volgen? Vind ik leuk!

Mocht je trouwens nog meer vragen hebben mbt opleiding , kan je me natuurlijk ook altijd een mailtje/ berichtje sturen!

No problem.

Liefs Sandra

11 Comments on “Alle ins en outs over mijn opleiding interieur via NIA ACADEMIE ! Fase 1

 1. Wat een leuke blog joh ! Super leuk om te lezen hoe het eraan toe gaat !
  Succes nog verder goed bezig San tóp !
  🖤💚😘

 2. Super leuk en helder verhaal Sandra! Wat enorm gaaf dat je zoveel leert en zo enthousiast bent. Goed bezig jij!
  X Lies (Druiventuintje)

 3. Ooh super gaaf Sandra! Ik begrijp dat je hier mega enthousiast van wordt🤩
  X Mindy

 4. Wow , hoeveel te meer komt er bij kijken om dit vak goed uit te kunnen oefenen .
  Ben blij voor je, dat je het hierin bent uitgestapt.
  Talent en onderwijs, komen samen.
  Succes met het verdere leerproces lieve Sandra!
  You rock!

  Liefs, Rein

 5. Wat heerlijk om te lezen!! Ik ben op zoek naar recensies over Nia en kom jouw blog tegen. Veel twijfel had ik al niet meer, en nu weet ik het helemaal zeker 😉 Bedankt voor het delen en veel succes met alles! 🙏🏼

 6. Hoi Sandra,
  Idd een zeer (voor mij) interessante blog om te lezen. Dit maakt het beeld van de opleiding heel duidelijk! Ik ga me zeker inschrijven voor de gratis proeflessen als die er in 2020 ook weer zijn. Ik wordt hier wel enthousiast van!
  Ik was eigenlijk nog wel heel nieuwschierig wat voor een werk je hiervoor gedaan hebt?
  Thxs voor je mail!
  Heel veel succes!!!

 7. Ik had je blog al eens gelezen, maar nu voor de tweede x en ik heb mij ook ingeschreven voor Fase 1. Start eind deze maand! Zoooo veel zin in. Thanks San, voor de overtuigende woorden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *